Ispiši ovu stranicu
U Benkovcu prikazan film "Bruški Martirij"

U Benkovcu prikazan film "Bruški Martirij"

U organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, redatelja i scenarista Luke Klapana film ,,Bruški Martirij,, prikazan  je 12.travnja 2019. u prepunoj Gradskoj knjižnici u Benkovcu.

Među visokim gostima bili su gradonačelniuk Grada Benkovca Tomislav Bulić, Ante Žoni Maksan..Pukovnik HV-a i junak Domovinskog rata.

Prije prikazivanja filma nazočnim gledateljima obratila se Ljubica Krcić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Biranim rječima zahvalila se svima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj film bude realiziran i prikazan široj hrvatskoj javnosti.

Film govori o događaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. pripadnici Martićeve milicije banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška i svirepo pogubili devet Marinovića i jednog Draču, koji se s njima tada zatekao. Bruški martirij vodi nas u pitoreskno bukovičko selo Brušku nedaleko Benkovca i upoznaje sa svojim stanovnicima koji svjedoče i danas surovom životu u tom kraju. Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj film napose obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

Tijekom prikazivanja filma među nazočnim gledateljima bilo je puno emocija i pale su suze jer sjećanja o tom teškom zločinu naviru i nikada se neće zaboraviti.

Dokumentarni film Bruški martirij svojim prikazivanjima ima prvenstveno za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin otme zaboravu te da bude što više poznatiji cijeloj hrvatskoj javnosti.

U glazbenom programu u duetu nastupili su član klape Asseria Ive Čerina i Darija Uskok, koji su otpjevali hrvatsku himnu Lijepa naša i domoljubnu pjesmu Dajem ti srce zemljo moja. Antea Batur recitirala je poeziju o Martiriju i pjesmu Maslina od nepoznatog autora.  Ive Čerina, dragovoljac Domovinskog rata dobio je zahvalnicu Udruge FFVAL za nesebičan doprinos u realizaciji filmova o Domovinskom ratu.

Nakon završetka prikazivanja filma gledatelji su dugotrajnim pljeskom nagradili scenaristu i redatelja Luku Klapana za odličan dokumentarni film Bruški Martirij.

Film je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inače treći film iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja (2015.) i Glas Medviđe (2017.)

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA