AKTUALNO

 

 

 

 

 

 E - SAVJETOVANJE

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

U Zadru premijera dokumentarnog filma Bruški martirij

U petak 21. prosinca s početkom u 18 sati u Kneževoj palači - Koncertna dvorana braće Bersa u Zadru, održat će se svečana premijera dokumentarnog filma Luke Klapana Bruški martirij.

Dokumentarac Bruški martirij prati događaje iz vremena Domovinskog rata kada su u bukovičko mjesto Brušku nedaleko Benkovca, u zaseok Gornji Marinovići uoči katoličkog Božića 21. prosinca 1991. godine banuli martićevci i bez milosti ubili desetero mještana. Sudionici i svjedoci u dokumentarnom filmu razotkrivaju strahote koje su proživljavali tih užasnih dana, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima, dok počinitelji ovog svirepog zločina, iako poznati, do danas nisu privedeni pravdi.

Podsjetimo kako je snimanje dokumentarnog filma počelo u rujnu prošle godine, snimalo se na lokacijama Bruške, Benkovca i Zadra. Zadnja klapa pala je krajem listopada 2018. Suradnik na scenariju Marinko Marinović ujedno je i autor naratorskog teksta, dok su snimanja organizirali Krešo, Zdenko i Ante Zrilić. Dokumentarnim filmom ponajprije se teži pridonijeti tomu da se stradalim Bruščanima u Gornjim Marinovićima iskaže pijetet, ali i da masakr koji je ondje počinjen bude poznatiji u hrvatskoj javnosti. Bruški martirij snimljen je u produkciji Udruge FFVAL i najnoviji je film scenarista i redatelja Luke Klapana.

Organizator i pokrovitelj  premijere filma je Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA